Често задавани въпроси (FAQ)

Има ли неточна и подвеждаща информация за водородната вода?

Да, за съжаление има! Като лидер в разпространението на  медицински уреди за водородна вода, екипът на Н2МЕДИКАЛ си постави за цел да отговори на всички въпроси, които получихме. Наличието на невярна или подвеждаща информация в интернет, ни прави несигурни в преценката за това, кое е добро или лошо, и кое вярно или невярно. Оказа се, че подвеждащото описание на някои уреди кара много хора да бъркат Йонизаторите за алкална вода с Генератори за обогатяване на вода с водороден газ. Отбелязваме, че наличието на голямо количество водородни йони (Н със знак „-“ или „+“) във водата НЕ я прави богата на водороден газ (Н2), а просто алкална или кисела. Начинът за прием, изборът на уред и разликите в качеството на апаратите също будят много въпроси у всеки от нас.

Какво е водородна вода? 

Водородна вода или богата на водороден газ вода (наричана още обогатена с водороден газ вода) означава вода (H2O), която съдържа разтворен водороден газ (H2). Например, има газирани води или напитки (сода), които съдържат разтворен газ от въглероден диоксид (CO2) или кислородна вода, която съдържа разтворен кислороден газ (O2). По същия начин можете да имате вода, която съдържа разтворен водороден газ. 

Нали във водата вече има водород, защото тя е H2O? 

Водната молекула има два водородни атома, химически свързани с кислородния атом. Това се различава от молекулата на водородния газ (H2), която е само два водородни атома, свързани само един с друг. Н2О и Н2 са две различни молекули. 

 

Ето пример: ние се нуждаем от кислород (O2), за да дишаме и живеем, така че защо не можем просто да си набавим кислород от питейна вода H2O? Това е така, защото кислородът е химически свързан във водната молекула. Нуждаем се от наличен кислороден газ (O2), който не е свързан с други атоми или молекули. По същия начин, за да може разтвореният водороден газ (Н2) да ни е от полза, той трябва да бъде в несвързана форма, като самостоятелна молекула, за да се ползва с терапевтична цел. 

Кога за първи път са открити терапевтичните ползи от водорода? 

Най-ранната информация за употребата на водородния газ с лечебни цели е от 1798 г., като противовъзпалително средство. Но това не бе популярна тема сред учените до 2007 г., когато статия за ползите от водорода беше публикувана в престижното списание Nature Medicine от изследователската група на д-р Охта. 

Мислех, че ако водата е „богата на водород“, значи тя трябва да е кисела? 

Заряда на водородните йони определя рН-то на водата. Но наличието на повече отрицателно или положително заредени водородни йони, не прави водата богата на водороден газ. Когато казваме „водородна вода“, имаме предвид дихидроген или молекулярен водород, който е неутрален газ разтварен във водата.

Не получаваме ли H₂, когато пием H₂O? 

Всичко съдържа водород. Това е най-разпространеният елемент във Вселената. Въпреки това, водородът обикновено е свързан с други атоми и молекули и следователно не е достъпен като газ Н2. 

 

Точно както не получаваме кислород от H2O, не получаваме H2 от вода. Това е така, защото H2 и O2 в H20 не са налични, тъй като са химически свързани с водната молекула. Когато се използва терапевтично, водородният газ се разтваря във вода в неговата молекулярна форма Н2. 

Четох, че ако се добави водород към водата, тогава той прави водороден пероксид (прекис)? 

Водата има химическа формула H2O, а водородният пероксид има химическата формула H2O2, който за сравнение съдържа допълнителен кислород, а не водород. Така че, всъщност не може да образува водороден прекис. Факт е, че водородният газ не се свързва и не реагира с водните молекули и просто се разтваря във водата, след което се изпарява. Той не създава някаква нова молекула като H4O, която всъщност би била химически невъзможна за образуване. Следователно водородната вода и водородният прекис са напълно различни вещества. 

Няма ли разтвореният водороден газ да излезе от водата?

Да, той веднага започва да излиза (да се изпарява) от водата, но не изчезва веднага. В зависимост от повърхността, температурата и т.н., водородният газ може да остане във водата 1-2 часа или повече, преди да падне под терапевтично ниво. Н2 водата прилича много на газирана вода или сода, които съдържат газ от въглероден диоксид (CO2). Поради изпаряването на водородния газ е най-добре да изпиете водата незабавно, преди тя да стане обикновена вода. 

Не е ли експлозивен водородният газ? 

Да, водородният газ е МНОГО експлозивен. Водородът е най-енергийно плътната молекула по маса. Но, когато газът се разтвори във вода, той изобщо не е експлозивен, точно както ако смесите барут с вода, той също няма да бъде експлозивен. Дори, когато е във въздуха, водорода е запалим само над 4,6% концентрация, което не е причина за притеснение, когато говорим за богата на водород вода.

Безопасен ли е водородът? 

Да. Доказано е, че водородният газ е медицински безопасен при концентрации, много по-високи от използваните за терапия. Добър пример за неговата безопасност е, че водородният газ се използва при дълбоководни гмуркания от 1943 г. (при много високи концентрации) за предотвратяване на декомпресионна болест. Проучванията не показват токсични ефекти от водорода при много високи нива и налягания от 98,87% H2 и 1,26% O2 при 19,1 атм. 

 

Освен това газообразният водород е естествен за организма, тъй като след прием на храна богата на фибри, нашите чревни бактерии произвеждат водороден газ (което е още една полза от яденето на плодове и зеленчуци). Накратко, водородният газ е естествен за организма елемент.  

Какво е рН на водородната вода? 

В зависимост от качеството на водоизточника рН може да варира от 7,5-8,5. Обогатяването на вода с водороден газ повишава pH на водата с половин еденица, което прави водата леко алкална. 

Защо се препоръчва прием на водородна вода? 

Водородът е най-мощния и ефективен антиоксидант, който помага за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес - причина за поява на повечето заболявания и преждевременно стареене. Той е най-малкият елемент във Вселената и прониква в части от тялото, където други антиоксиданти не могат да достигнат, като невроните, митохондриите и клетъчните ядра. Приет разтворен във вода, Н2 се дифузира много бързо в нашите тъкани и органи, и потушава възпалителни процеси в цялото тяло.

Различен ли е вкусът на водородната вода от нормалната? 

Водородната вода се отличава с мек и приятен вкус, както всяка друга изворна вода от качествен водоизточник. 

Тъй като водородният газ е много летлив, как може да остане разтворен във вода достатъчно дълго, за да предизвика терапевтичен ефект? 

Точно както газираните напитки започват да губят своите балончета въглероден диоксид (СО2), така и молекулите на H2 постепенно излизат от водата. Необходими са 1-3 часа докато всички разтворени H2 молекули се изпарят от водата. За най-добри резултати водата обогатена с водороден газ, трябва да се консумира възможно най-скоро. Най-ефективен е нейният прием на гладно и между храненията, защото когато се храним температурата на стомаха се повишава и ние по-лесно издишаме така ценният Н2.  

Кои уреди за водородна вода са ефективни? 

Бъдете внимателни при избора си! Техническите данни на един уред са достоверни само ако той има нужната сертификация. Уверете се, че той има такава. В интернет всеки може да напише всичко.  

 

Не бъркайте Йонизаторите за алкална вода с Генераторите за обогатяване на вода с водороден газ. Наличието на голямо количество водородни йони (Н със знак „-“ или „+“) във водата НЕ я прави богата на водороден газ (Н2), а просто алкална или кисела. Често се срещат Йонизатори за алкална вода подвеждащо представени, като уреди за водородна вода.  

 

Обърнете внимание на производителността на вашият уред посочена в неговите сервизни документи, а не по описанието му в интернет. Колкото повече Н2 молекули разтворени във водата, толкова по-голям терапевтичнен ефект. Уредите с нано технология на електролизата генерират максималното количество водороден газ във водата 3500-5000 ppb. Нано технологията гарантира и най-дълго запазване на водородния газ във водата (5-6 часа). 

Кои апарати за водородна вода са безопасни?  

Добрите уреди за Н2 вода ни носят здраве, а тези със съмнително качество могат да нанесът скрити вреди на организма. Препоръчително е апарата да има медицинска сертификация. Наличието на йон мембрана „DuPont“,  ви гарантира най-високо качество и 100% чиста водородна вода, без съдържание на озон и остатъчен хлор.  

Какви са потенциалните ползи от приема на водородна вода? 

Документирани публични данни от стотици проучвания показват, че молекулярният водород има потенциала да подобри спортните постижения и възстановителните процеси, енергийните нива, реактивното забавяне, махмурлука, да забави стареенето, при алергии, дразнене на кожата, възпаления и хронични заболявания, като рак, диабет, сърдечно-съдови, неврологични, белодробни и др. Приема на водородна вода е доказан, като ефективна антиоксидантна терапия с широко терапевтично действие. 

Кога ще започна да забелязвам въздействието на водородната вода? 

Още от самото начало ще забележите, че имате повече енергия, по-добра хидратация, подобрено общо благосъстояние, по-добро храносмилане и по-качествена почивка. По-сериозни подобрения в здравословното състояние, ще забележите след няколко месеца, когато значително понижите нивата на оксидативен стрес.  

Може ли водородната вода да ми помогне да отслабна? 

Тялото отказва да преобразува храната в енергия, когато нивата на окисление са високи, защото изгарянето на мазнини причинява още по-голямо окисление. Антиоксидантната сила на водородната вода ни помага да намалим нивото на окисление, позволявайки на метаболизма да трансформира мазнините в енергия. Установено е, че водородният газ спира образуването на визцерална мастна тъкан. Въпреки това, тялото никога не губи мастни натрупвания, освен ако не изгорим повече калории, отколкото консумираме. 

Възможно ли е да се появи прекомерен антиоксидантен ефект, като се приема водородна вода? 

Приемът на много големи количества антиоксиданти, като витамин С, Е, А и др. може да има и негативни последствия за организма, тъй като съществуват свободни радикали, които са ни нужни и не бива да ги губим.  Водородния газ е единствения антиоксидант, който има селективна способност и елиминира единствено опасните за здравето хидроксил радикали. Това го прави уникален и високо ефективен. Н2 не се натрупва в организма и се издиша, ако не е нужен на клетките ни. 

Могат ли бебета, бременни жени и възрастни хора да пият водородна вода? 

Да. Събраните научни данни от изследвания посочват водорда, като 100% безопасен за здравето. Той няма странични ефекти, няма противопоказания и може да се приема с всяка медикаментозна терапия.  

Колко водородна вода трябва да пия на ден? 

Може да замените изцяло приема на обикновена вода с водородна, т. е. 2-3 литра на ден. Обърнете внимание, че за получаване на терапевтичен ефект не е важен приетия обем вода, а количеството водороден газ разтворен в нея. Изберете уред, който има висока производителност на водороден газ, както и необходимото ниво на безопасност. 

Къде се произвеждат уредите за водородна вода с марка „KYK“? 

Произвеждат се в Южна Корея от 1980 година и притежават над 100 международни награди за качество, както и медицинска сертификация по ISO13485 и GMP (Международни Стандарти при Производството и Безопасността на Медицинско Оборудване). Компанията „KYK“ използва най-модерната технология от Япония и Южна Корея. Тези две страни са лидери в областта на обогатяването на вода с водороден газ и приложението на Водородната Медицина. 

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас