Terapia cu hidrogen ca tratament și prevenire - un raport din Norvegia, 2023.

Terapia cu hidrogen ca tratament și prevenire - un raport din Norvegia, 2023.
2 aprilie 2024

Prezentul raport medical de sinteză a ajuns la echipa H2MEDICAL datorită unui domn iscoditor din Plovdiv, care a achiziționat anterior dispozitivul nostru, se informase destul de bine pe această temă. Multumesc pentru informatiile utile! Documentul a fost publicat pe 28 noiembrie 2023. de medicii din Oslo, Norvegia. Se bazează pe un număr mare de studii clinice și arată efectul terapeutic impresionant al terapiei cu hidrogen în multe boli severe și semnificative din punct de vedere social. Sunt prezentate rezultatele observațiilor clinice la persoanele cu patologii oncologice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice și alte patologii. Datorită volumului mare de informații, echipa noastră prezintă cele mai importante puncte traduse în limba bulgară și anume: Introducerea și rezultatele cercetărilor pe grupe de boli. Dacă doriți să citiți conținutul raportului medical complet, faceți clic pe acest link: Terapia cu hidrogen molecular - Revizuirea studiilor clinice și a rezultatelor /vezi raportul/


Datorită proprietăților sale antioxidante, hidrogenul gazos (H2) a fost evaluat „in vitro”, în studii pe animale și pe oameni pentru o gamă largă de indicații terapeutice. O căutare de bază a „hidrogenului gazos” în diferite baze de date medicale a scos la iveală peste 2.000 de publicații legate de hidrogenul gazos ca o potențială nouă substanță medicamentoasă. O căutare paralelă a registrelor de studii clinice a dat, de asemenea, multe rezultate care reflectă diversitatea studiilor clinice în curs de desfășurare care implică terapia cu hidrogen. Scopul prezentului raport este de a evalua și discuta descoperirile actuale privind terapia cu hidrogen în 81 de studii clinice identificate și 64 de publicații științifice observaționale umane. S-au găsit indicații pozitive în domenii majore de boli, inclusiv cardiovasculare, cancer, respiratorii, boli ale sistemului nervos central, infecții și multe altele.

1. Introducere în terapia cu hidrogen

Cele mai frecvent utilizate gaze medicale includ aerul medical, oxigenul, azotul, protoxidul de azot și dioxidul de carbon, iar hidrogenul gazos (H2) apare ca un nou element promițător, cu proprietăți antioxidante unice. S-a demonstrat că contracarează selectiv speciile reactive de oxigen dăunătoare (ROS), cum ar fi radicalul hidroxil. Hidrogenul (H2) poate menține homeostazia tisulară și poate fi mai util din punct de vedere clinic decât antioxidanții puternici care neutralizează atât speciile benefice, cât și cele dăunătoare fără discernământ. Folosit inițial ca gaz de scufundare în jurul anului 1970, se credea că H2 este netoxic și inert biologic [2]. Interesul pentru utilizarea H2 pentru tratarea bolilor a crescut de când proprietățile sale antioxidante au fost descoperite în 2007 [3]. De atunci, peste 2.000 de publicații științifice și-au elucidat promisiunea terapeutică din studiile in vitro, in vivo pe animale și pe oameni.

 

O literatură în expansiune confirmă efectele terapeutice ale H2, iar studiile clinice sunt în curs de desfășurare în domenii majore de boli, cum ar fi cardiovasculare, respiratorii și cancer, cu accent pe bolile asociate cu acumularea de ROS. H2 este cea mai mică moleculă cu o greutate moleculară de numai 2 Da, un diametru cinetic de 289 pm [5] și o densitate de aproximativ 0,089 g/L [6]. Din această cauză, poate pătrunde cu ușurință în membranele biologice și se poate răspândi în tot corpul, inclusiv în creier. Comercial, H2 este generat în principal prin electroliză pentru aplicații industriale și de mediu. Apa îmbogățită cu hidrogen este produsă cu mașini specializate generatoare de H2, iar produsele de îmbogățire a apei cu H2, cum ar fi tabletele efervescente cu magneziu, sunt acum vândute în întreaga lume și comercializate cu beneficii pentru sănătate. Dimensiunea pieței globale a producției de hidrogen a fost estimată la 155,35 miliarde USD în 2022 [9]. Cu toate acestea, utilitatea sa medicală rămâne o fracțiune din această cifră.

 

2. Metode

Literatura științifică publicată legată de terapia cu hidrogen a fost identificată prin căutări specifice folosind termenii „terapie cu hidrogen”, „utilizare medicală a hidrogenului” și „gaz de hidrogen” în combinație cu „studiu uman” și „proces clinice” în mai multe baze de date cu ușurință de căutare. publicații, inclusiv platforma PubMed. Au fost excluse articolele științifice scrise într-o altă limbă decât engleza și cele care studiază efectele apei ionizate alcaline asupra oamenilor. O prezentare generală a studiilor clinice a fost colectată din Registrul Internațional al Trialelor Clinice al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA (Institutele Naționale de Sănătate, Biblioteca Națională de Medicină), Sistemul de preînregistrare japonez pentru studii clinice aprobate (UMIN, Spitalul Medical Universitar). Rețeaua de informații). S-au găsit studii clinice relevante prin căutarea „hidrogen”, „hidrogen gazos” și „H2” (au fost excluse studiile privind „peroxidul de hidrogen” și „testul de respirație cu hidrogen”). Publicațiile legate de studiile clinice au fost, de asemenea, incluse în prezenta revizuire. Această cercetare a dus la 47 și 34 de studii clinice, de la clinicaltrials.gov și, respectiv, UMIN, și 64 de publicații privind studiile pe oameni (în plus față de mai multe studii relevante pe animale și in vitro). Un articol de revizuire publicat în 2015 a rezumat studiile clinice până în acel an și, prin urmare, prezentul rezumat se concentrează în principal pe datele clinice obținute după 2015 [10]. Inhalarea a fost metoda dominantă de administrare, urmată de ingestia de apă fortificată. cu H2 (apă hidrogen), infuzie de ser fiziologic îmbogățit cu H2. Baia cu hidrogen/picăturile pentru ochi și dializa H2 au fost, de asemenea, folosite în mai multe studii.

 

3. Siguranța umană la aplicarea H2

Asigurarea siguranței este cel mai important aspect atunci când scopul este traducerea clinică a unei noi substanțe medicamentoase. Spre deosebire de alte gaze medicale, cum ar fi dioxidul de carbon, protoxidul de azot și hidrogenul sulfurat, H2 nu se leagă de hemoglobina din sânge, deci nu provoacă efecte toxice legate de hem. Studii ample pe animale au arătat că administrarea de H2 este sigură. Un amestec de gaz H2:O2 sau H2:O2:He a fost folosit de scafandrii de adâncime pentru a preveni boala de decompresie pentru o lungă perioadă de timp, confirmând astfel și siguranța inhalării H2 pentru oameni. Două studii din 1988 și 1994 au concluzionat că amestecurile de respirație care conțin 49–56% H2 în timpul scufundărilor până la 450–500 m sub nivelul mării pot ameliora unele simptome ale sindromului nervos de înaltă presiune și pot confirma siguranța utilizării [11,12].

 

4. Rezultatele de eficacitate ale administrării H2 în studiile la om

Eficacitatea administrării H2 a fost raportată în cel puțin 64 de publicații științifice evaluate de colegi, care sunt revizuite calitativ mai jos; multe, dar nu toate, sunt rezultatul unor studii clinice. În prezentarea următoare, articolele sunt clasificate în secțiuni în funcție de principalele domenii de cercetare ale bolii. Aceste categorii includ infecții cardiovasculare, cancer, respirator, SNC, infecții legate de stilul de viață și alte boli și discută cantitativ concluziile din studiile pe oameni.


5.1. Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt o cauză principală de deces la nivel mondial [14] și au nevoie de noi terapii. Mai multe studii clinice au concluzionat că inhalarea sau consumul de H2 poate îmbunătăți rezultatele bolilor cardiovasculare, majoritatea în combinație cu tratamente standard. O fază timpurie/trial clinic inițial a evaluat efectul inhalării de 2% gaz H2, combinat cu controlul temperaturii țintă, la un total de zece pacienți cu sindrom post-infarct miocardic. Sa constatat că inhalarea de H2 menține un rezultat neurologic favorabil la pacienți. Cu toate acestea, urmărirea la 90 de zile a fost semnificativ mai bună în grupul cu hidrogen, comparativ cu controlul [18]. Într-un alt studiu care a implicat cinci pacienți cu sindrom post stop cardiac cărora li s-a administrat același tratament ca mai sus, concentrația arterială H2 a fost măsurabilă și au fost găsite indicii ale nivelurilor reduse de stres oxidativ și citokine [19]. Un studiu puțin mai amplu care a implicat 20 de pacienți a găsit efecte benefice ale terapiei cu hidrogen asupra remodelării adverse a ventriculului stâng după intervenția coronariană percutanată la pacienții cu infarct miocardic. La 6 luni de urmărire după inițierea tratamentului cu inhalare de 1,3% hidrogen, îmbunătățirea indicelui volumului vascular cerebral și a fracției de ejecție a fost numeric mai mare decât în grupul de control. De asemenea, sa demonstrat că H2 este un modulator benefic al funcției vaselor de sânge. Dilatarea mediată de flux a fost semnificativ îmbunătățită la pacienții care au ingerat apă cu hidrogen (concentrație 7 ppm = 7 mg/L) comparativ cu grupul cu apă placebo [21]. Aceste studii arată că inhalarea de gaz cu o concentrație scăzută de H2 și apă potabilă bogată în H2 poate fi benefică în tratarea bolilor cardiace și respectiv vasculare.

 

5.2. Cancer

Cancerul este astăzi a doua cauză de deces în lume [14]. H2 este administrat pacienților cu cancer pentru a controla progresia tumorii, pentru terapia combinată și pentru a atenua efectele secundare și efectele adverse ale tratamentului standard al cancerului pentru o varietate de tipuri de cancer. În plus, sa demonstrat că administrarea de H2 promovează răspunsurile imune antitumorale. Figura 3 rezumă beneficiile terapiei cu hidrogen la pacienții cu cancer. Două studii de caz separate la pacienții cu cancer și metastaze multiple arată efecte extraordinare ale terapiei prin inhalare cu hidrogen. Unul dintre pacienți a suferit de carcinom recurent al vezicii biliare și a primit zilnic terapie cu H2 inhalator. În timpul primei luni, tumorile au continuat să progreseze după o scădere treptată a dimensiunii tumorii și a nivelurilor markerilor tumorali care au revenit în cele din urmă la normal. După aproximativ două luni și jumătate, pacientul și-a reluat viața normală și s-a raportat recuperarea după 10 luni. O remisie pseudoprogresivă a fost observată după terapia cu H2, care poate să semene cu modelul care apare după tratamentul cu anticorpi PD-1. Acest lucru sugerează că H2 poate influența sistemul imunitar [22,23]. Celălalt caz a fost un pacient cu cancer pulmonar fără celule mici, care a fost supus inhalării de hidrogen gazos ca monoterapie după ce tratamentul oral și chirurgical a stabilizat primele leziuni. Metastazele cerebrale au scăzut în dimensiune după patru luni de tratament cu H2 și au dispărut complet după un an. Metastazele hepatice și pulmonare au fost, de asemenea, stabilizate după un an și supraviețuirea a fost prelungită [24]. Aceste studii de caz sunt observații clinice importante și arată că H2 a indus un control semnificativ al tumorii după ce tratamentele standard pentru cancer au eșuat.


Un studiu clinic care a implicat 58 de pacienți cu cancer pulmonar avansat fără celule mici a raportat în 2020 că terapia cu hidrogen a atenuat simptomele pulmonare în comparație cu un grup de control care nu a primit tratament H2. Grupului de hidrogen i s-a administrat H2 prin inhalare timp de 4-5 ore pe zi timp de 5 luni. Același tratament cu hidrogen se administrează și pacienților cu cancer pulmonar fără celule mici în combinație cu chimioterapie, terapie țintită sau imunoterapie. După 16 luni, supraviețuirea fără progresie a fost mai mare pentru grupul de tratament numai cu hidrogen și semnificativ mai mare pentru toate grupurile de tratament combinat (hidrogen + chimie) comparativ cu grupul de control [25]. Un alt studiu a raportat beneficiile tratamentului cu H2 la 42 de pacienți cu cancer pulmonar tratați cu Nivolumab. O supraviețuire globală semnificativ mai lungă a fost găsită cu tratamentul combinat cu gaz H2 comparativ cu cei tratați cu Nivolumab în monoterapie. S-a sugerat că cei doi agenți terapeutici pot prezenta efecte sinergice ca activatori mitocondriali [26]. Este rezonabil să se trateze cancerul pulmonar cu inhalare de H2 pentru a viza locul bolii, deși au fost observate efecte sistemice. Alte tipuri de cancer care au arătat rezultate pozitive în urma terapiei cu H2 prin inhalarea de soluție salină cu H2 sau prin consumul de apă cu hidrogen includ cancerele hepatice, nazofaringiene și colorectale [27,28,29], precum și cancerele capului și gâtului (vezi Tabelul 1).

 

La pacienţii cu cancer au fost observate efecte imunomodulatoare interesante ale administrării H2. O proporție mare de celule imune de tipul celulelor T CD8+ care exprimă proteina moartea celulară programată-1 (PD-1) este adesea observată la pacienții cu cancer și poate fi asociată cu un prognostic nefavorabil al cancerului. PD-1 este un receptor al punctului de control imunitar care protejează împotriva autoimunității și este adesea implicat în tratamentul cu imunoterapie (inhibitori PD-1), deoarece determină sistemul imunitar să „supravegheze” celulele canceroase. S-a demonstrat că administrarea de H2 reduce proporția de celule T PD-1+ CD8+ din sângele pacienților cu cancer. Acest lucru a fost observat atât la pacienții cu carcinom colorectal în stadiu avansat, cât și la pacienții cu cancer pulmonar în studii clinice separate, iar H2 s-a dovedit că îmbunătățește prognosticul cancerului la ambele grupuri de pacienți [26,29]. Mai mult, H2 poate îmbunătăți eficacitatea tratamentului cu Nivolumab la pacienții cu cancer cu niveluri ridicate de celule T PD-1+ CD8+ care au avut anterior un răspuns slab la Nivolumab [26]. O scădere semnificativă a proporției de celule T PD-1+ CD8+ după tratamentul cu inhalare de H2 a fost observată și într-un studiu de caz al unui pacient cu carcinom al vezicii biliare [22]. Pierderea activității imunologice în celulele T CD8+ se poate datora disfuncției mitocondriale, în care H2 s-a dovedit a fi un factor important în recuperarea sa. Pacienții cu carcinom colorectal tratați cu hidrogenterapie combinată și „Nivolumab” au prezentat o supraviețuire globală semnificativ mai lungă comparativ cu pacienții tratați cu „Nivolumab” în monoterapie [30]. Un alt studiu a constatat că pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici care au inhalat H2:O2 (2:1) fără alte tratamente au condus la restabilirea nivelurilor normale a șase subseturi de celule implicate în sistemul nostru imunitar, inclusiv celulele T citotoxice, T helper. celule și celule natural killer [31]. Din aceste rezultate pozitive, utilizarea H2 poate fi interesantă în combinație cu imunoterapia pentru a modula răspunsurile imune la celulele canceroase.


Pe lângă efectele directe ale terapiei cu H2 în controlul progresiei tumorii, mai multe studii pe celule și animale [32,33,34,35] au arătat că H2 poate fi eficient în atenuarea efectelor secundare fără a reduce activitatea antitumorală a tratamentului standard pentru cancer. Efectele secundare multiple pot fi percepute ca fiind devastatoare pentru calitatea vieții atât a pacienților cu cancer, cât și a supraviețuitorilor. Prin urmare, studiile clinice au investigat efectul H2 asupra daunelor induse de chimioterapie și radioterapie. Un studiu pe 134 de pacienți cu cancer colorectal a constatat că apa îmbogățită cu hidrogen (apa cu hidrogen) a atenuat leziunile hepatice induse de chimioterapia mFOLFOX6 [36]. Pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici supuși chimioterapiei, terapiei țintite sau tratamentului cu imunoterapie au experimentat o reducere a efectelor secundare după administrarea de H2, iar la unii chiar au dispărut [25].

 

Radioterapia este un tratament important pentru mai multe tipuri de cancer. Efectele secundare ale radioterapiei sunt adesea asociate cu generarea crescută de radicali liberi ROS, care pot fi potențial reduse cu terapia cu hidrogen. Un studiu a testat dacă șase săptămâni de aport de apă cu hidrogen au îmbunătățit calitatea vieții a 49 de pacienți cu tumori hepatice care au primit radioterapie. S-a demonstrat că consumul de apă îmbogățită cu H2 reduce stresul oxidativ indus de radiații fără a implica efectele antitumorale ale radioterapiei. Scorurile calității vieții au fost semnificativ îmbunătățite la pacienții cărora li s-a administrat hidrogenterapie în combinație cu radioterapie, comparativ cu pacienții care au primit apă placebo [27]. Un studiu observațional a constatat că tratamentul cu H2 inhalat ar putea atenua semnificativ leziunile măduvei osoase induse de radiații prin reducerea nivelului de globule albe și trombocite, fără a compromite efectele antitumorale [37]. Reacțiile adverse, cum ar fi dificultăți de înghițire, leziuni ale creierului și pierderea auzului sunt adesea observate după radioterapie pentru cancerul nazofaringian. S-a raportat că trei pacienți cu cancer nazofaringian aveau pierdere a auzului moderată până la extrem de severă și au avut nevoie de aparate auditive după radioterapie. Pacienții au primit H2 administrat prin inhalare timp de patru ore în fiecare zi (2:1 = H2:O2). După 1-2 luni, auzul binaural al pacientului se îmbunătățise semnificativ și unul dintre pacienți nu mai avea nevoie de proteză auditivă [28]. Aceste descoperiri sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a ajunge la concluzii definitive.

 

 

 

5.3. Afectiuni respiratorii

Atunci când principalele cauze de deces sunt enumerate la nivel mondial, bolile respiratorii se află pe locul trei [14] și încă au nevoie de noi soluții farmaceutice. Un amestec de heliu-oxigen gazos a fost folosit de zeci de ani pentru a trata boala pulmonară obstructivă datorită densității sale mai mici, vâscozității mai mari și rezistenței reduse a căilor respiratorii în comparație cu amestecurile convenționale de azot-oxigen [38]. Utilizarea unui amestec oxigen-hidrogen are efecte similare, pe lângă efectele antioxidante terapeutice ale H2.

 

În 2020, un studiu care a investigat efectele acute ale inhalării unui amestec de gaze care conține hidrogen a constatat că starea inflamatorie la pacienții cu astm și BPOC a fost atenuată de tratament. Studiul a inclus 20 de pacienți cu astm bronșic și BPOC care au inhalat un amestec de vapori care conține H2 2,4% într-o singură perioadă de inhalare de 45 de minute. Acest tratament a redus semnificativ markerii inflamatori, cum ar fi nivelurile de proteină chimiotactică monocitară 1, IL-4 și IL-6 la pacienții cu BPOC și astm [39]. În 2021, a fost efectuat un studiu clinic mai amplu cu 108 pacienți cu exacerbare acută a BPOC care au primit terapie cu H2:O2 sau O2. Ei au arătat o îmbunătățire impresionantă a simptomelor în grupul H2:O2 cu rezultate semnificative la anumite scoruri la teste [40], indicând faptul că BPOC este o indicație interesantă pentru terapia cu hidrogen. Un alt studiu clinic din 2018 a evaluat eficacitatea și siguranța inhalării H2 la pacienții cu stenoză traheală acută severă. La treizeci și cinci de pacienți li s-a administrat un amestec de gaz H2:O2 (2:1) timp de 15 minute și 120 de minute (6 l/min) în două pași consecutivi de respirație. Toate obiectivele măsurate, cu excepția semnelor vitale, s-au îmbunătățit după inhalarea H2, inclusiv efortul inspirator evaluat prin electromiografia diafragmei (EMGdi), presiunea transdiafragmatică (Pdi), scorul Borg și oscilometria de impuls (IOS) [41]. Aceste studii clinice arată că inhalarea H2 este o opțiune promițătoare pentru tratamentul bolilor respiratorii, care este o metodă adecvată de aplicare, atât la țesutul deteriorat, cât și pentru confortul pacientului, deoarece dispozitivele de respirație sunt adesea folosite de pacienții cu boli respiratorii. În plus, inhalarea de H2 a fost testată și la pacienții infectați cu COVID-19 pentru tratamentul simptomelor respiratorii, cu rezultate foarte promițătoare (vezi secțiunea 6.5).


5.4. Boli ale sistemului nervos central

Condițiile care afectează sistemul nervos central (SNC) reprezintă una dintre provocările majore de sănătate publică astăzi. Demența și alte boli care provoacă declin cognitiv sunt asociate cu îmbătrânirea populației, care este o problemă în creștere, iar noi medicamente pentru tratarea acestor boli sunt necesare urgent. Hidrogenul molecular este cea mai mică moleculă, iar dimensiunea sa foarte mică și natura nepolară o fac foarte difuzabilă. Poate chiar să traverseze bariera hemato-encefalică, care este un obstacol major pentru tratamentul medical al creierului [8].

 

Mai multe studii clinice au investigat efectele terapiei cu hidrogen asupra leziunilor acute ale creierului cauzate de probleme cardiace, toate acestea au arătat beneficii în urma administrării H2. Într-un studiu, treizeci și șapte de pacienți cu hemoragie subarahnoidiană de grad scăzut au primit soluție îmbogățită cu H2 prin perfuzie timp de 14 zile împreună cu perfuzie intracisternă de sulfat de magneziu sau perfuzie intracisternă de sulfat de magneziu în monoterapie. Incidența vasospasmului cerebral și a ischemiei cerebrale întârziate au fost semnificativ mai mici în grupurile de tratament cu hidrogenterapie. De asemenea, a avut efecte suplimentare prin reducerea malondialdehidei serice, un marker al stresului oxidativ, reducerea biomarkerilor ai daunelor neuronale și îmbunătățirea terapiei fizice prin indicele Barthel [42]. Într-un alt studiu, 25 de pacienți cu infarct cerebral au primit tratament cu inhalare de hidrogen (3% gaz H2) timp de o oră de două ori pe zi. Grupul de inhalare H2, în comparație cu grupul de control placebo, a arătat efecte semnificative asupra semnalului RMN relativ mai scăzut, indicând o afectare redusă, îmbunătățire neurologică observată de scorurile NIHSS și scoruri îmbunătățite ale indicelui Barthel [43].

 

Au fost efectuate studii clinice cu hidrogenterapie și la pacienți cu tulburări cognitive, inclusiv Alzheimer și boala Parkinson, deoarece neurodegenerarea redusă a fost observată în mai multe studii pe animale cu H2 [46,47,48]. Într-un studiu, 73 de pacienți cu deficiență cognitivă ușoară care au băut 300 ml apă cu hidrogen sau apă placebo zilnic timp de un an și apoi și-au măsurat scorurile pe Scala de Evaluare a Bolii Alzheimer-Subscala Cognitivă (ADAS-cog). Studiul a constatat că purtătorii genotipului apolipoproteinei E4 (APOE4) și-au îmbunătățit semnificativ scorurile generale ADAS-cog după ce au băut apă hidrogenată, comparativ cu un grup de control care a băut apă plată. Acest lucru arată că variația genetică poate afecta modul în care subiecții răspund la tratamentul cu hidrogen. Un alt studiu care a implicat opt pacienți diagnosticați cu boala Alzheimer a arătat că inhalarea a 3% hidrogen a atenuat simptomele și a avut efecte de modificare a bolii. Îmbunătățirile scorurilor ADAS-cog și integrității neuronale monitorizate prin imagistica tensorului de difuzie (DTI) au fost semnificative la 6 luni de urmărire, dar nesemnificative la un an, în comparație cu pacienții netratați [50].


5.5. Infecții

Creșterea terapiei cu hidrogen a venit atunci când pandemia de coronavirus a început în 2019 (COVID-19) și s-a răspândit la nivel global. Inhalarea hidrogenului (H2) a fost utilizată pentru a trata simptomele respiratorii ale COVID-19 în mai multe studii clinice, în primul rând din aceleași motive ca și utilizarea sa în alte afecțiuni respiratorii, și anume reducerea densității gazelor și a rezistenței la fluxul de aer. Cu toate acestea, studiile nu exclud posibilele efecte antioxidante benefice ale H2.

 

Un studiu clinic de pionierat efectuat pe 100 de pacienți în șapte spitale chineze diferite a găsit rezultate covârșitoare de pozitive ale inhalării continue a unui amestec de gaz H2:O2 2:1 (3 L/min) la toate efectele, comparativ cu tratamentul standard cu oxigen. Obiectivul primar a fost severitatea bolii, iar obiectivele secundare au fost dispneea, tusea, suferința toracică, durerea toracică și saturația de oxigen și toate s-au îmbunătățit semnificativ după doar două zile de tratament comparativ cu grupul de control [55]. Aceste rezultate excelente au condus la includerea acestui tratament specific (inhalarea H2:O2 de hidrogen oxihidrogen 2:1) ca recomandare a Comisiei Naționale de Sănătate din China în Ghidul clinic chinez pentru diagnosticul și tratamentul pneumoniei COVID-19 (ediția a 7-a). )' [56 ], pe lângă terapia standard cu oxigen. Această practică nu pare să fi atras atenția la nivel mondial în lupta împotriva COVID-19 și au fost efectuate studii clinice suplimentare. Un studiu publicat în 2022 a investigat utilizarea terapiei cu hidrogen în reabilitarea a 50 de pacienți cu sindrom acut post-COVID-19. Ei au descoperit îmbunătățiri semnificative ale distanței de test de mers pe jos de 6 minute, capacității vitale forțate și volumul expirator atunci când hidrogenul a fost administrat prin inhalare. Protocolul descrie inhalarea acasă de 100% H2 la un debit scăzut (250 ml/min) timp de 60 de minute de două ori pe zi timp de două săptămâni [57].

 

5.6. Condiții de viață și exerciții

Terapia cu hidrogen este folosită și în tratamentul stilului de viață și al afecțiunilor metabolice, ceea ce reprezintă o problemă în creștere în procentul tot mai mare al populației care este supraponderală. Multe studii au indicat efectele benefice ale terapiei cu hidrogen în relație cu performanța și deteriorarea sportivă, inclusiv forme de administrare precum inhalarea de H2, consumul de apă cu hidrogen și aplicarea locală a H2. Un studiu pilot a constatat că ingestia orală de apă cu hidrogen a prevenit creșterea lactatului din sânge și a redus oboseala musculară în timpul exercițiilor intense la zece jucători de fotbal de elită și a arătat că poate fi un mijloc adecvat de hidratare la sportivi [63]. Un alt studiu care a implicat opt cicliști de sex masculin a găsit rezultate similare, aportul oral de apă cu hidrogen a îmbunătățit performanța la exercițiul de ciclism intermitent atunci când durata a fost mai mare de 30 de minute (anaerobă) [64]. Un studiu clinic care a implicat zece bărbați și zece femei a constatat o creștere a vitezei maxime de alergare de până la 4,2% în testul de rulare până la epuizare, după șapte zile de inhalare a 4% H2 timp de 20 de minute în fiecare zi [65]. Un studiu a arătat că consumul de apă cu hidrogen înainte și după exerciții fizice intense a redus creșterea indusă de efort a nivelurilor ROS la opt voluntari de sex masculin. Acest lucru poate ajuta la prevenirea oboselii musculare cumulative, deși performanța la efort nu a fost semnificativ diferită față de cele două teste de efort de 3 zile spate la spate, comparativ cu apa placebo [66]. Un studiu mai amplu a examinat efectele consumului de apă îmbogățită cu H2 imediat înainte de exercițiu asupra unui ergometru la participanți sănătoși neantrenați (n = 99) și instruiți (n = 60). Ei au descoperit că apa cu hidrogen, în comparație cu apa placebo, a crescut rezistența și a atenuat oboseala psihometrice, măsurată prin consumul maxim de oxigen și, respectiv, scalele Borg și, respectiv, vizuale analogice [67]. În plus, vindecarea leziunilor acute ale țesuturilor moi legate de sport a fost afectată pozitiv atât de tratamentul cu H2 oral, cât și de cel local timp de 2 săptămâni, în plus față de îngrijirea standard [68]. Aruncând moneda exercițiilor de nivel înalt, terapia cu hidrogen a fost, de asemenea, studiată pentru gestionarea bolilor legate de stilul de viață. Sa demonstrat că aportul de 1-2 L de apă cu hidrogen pe zi reduce nivelul ROS și contribuie la reducerea grăsimii corporale la persoanele obeze [69], precum și la gestionarea metabolismului lipidelor și glucozei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 [70]. ] și sindromul metabolic [71,72,73,74].


6.7. Alte boli și afecțiuni

În afara zonelor majore de boală discutate aici, au fost raportate mai multe studii clinice care examinează H2 în alte indicații asociate cu niveluri ridicate de stres oxidativ. Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin inflamație cronică și distrugerea oaselor și cartilajelor. Se crede că niveluri crescute de radicali hidroxil sunt implicate în patogeneza pentru care terapia cu hidrogen are un efect selectiv de captare. Atât consumul de apă cu hidrogen, cât și injectarea de soluție salină îmbogățită cu H2 au fost testate pentru tratamentul artritei reumatoide în studii clinice separate. Într-un studiu, douăzeci de pacienți au luat 530 ml de apă cu hidrogen pe zi timp de 4 săptămâni în două perioade separate. Într-un alt studiu, 24 de pacienți au fost repartizați aleatoriu la H2-soluție salină sau placebo-soluție salină, care a fost administrată intravenos prin perfuzie prin picurare la 500 ml zilnic timp de 5 zile. Rezultatele ambelor studii au arătat că hidrogenul a redus semnificativ biomarkerii stresului oxidativ (de exemplu, 8-hidroxideoxiguanina urinară) și Scorul de activitate a bolii la 28 de articulații (DAS28), prin nivelurile de proteină C-reactivă. Acest lucru a fost însoțit de îmbunătățiri semnificative ale simptomelor artritei reumatoide [75,76]. Boala cronică grefă contra gazdă poate fi, de asemenea, considerată o boală autoimună. Un studiu pe termen mai lung de 12 luni a constatat efecte terapeutice ale consumului zilnic de apă bogată în H2 la o doză de 12 ml/kg. Din cei 24 de pacienți înrolați, 18 au avut un răspuns obiectiv măsurat în șapte locuri (piele, gură, tractul gastrointestinal, ficat, ochi, plămâni și articulații și fascie) folosind Formularul de consens al National Institutes of Health (NIH) pentru a măsura răspunsul terapeutic pentru boala cronică grefă contra gazdă. Timpul de supraviețuire și rata de supraviețuire la 4 ani au fost prelungite semnificativ în grupul de răspuns comparativ cu grupul de non-răspuns. În prezent, nu există o terapie standard pentru pacienții cu boală cronică grefă versus gazdă refractară sau dependenți de tratamentul cu corticosteroizi și, prin urmare, H2 poate fi o opțiune bună [77].

 

O altă problemă de sănătate globală fără medicamente aprobate este boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), care provoacă disfuncție hepatică. Daunele metabolice joacă un rol major în patogeneza NAFLD, astfel încât produsele farmaceutice care accelerează metabolismul lipidelor și glucozei sunt de interes pentru tratamentul acestei boli. Hidrogenul are probabil aceste proprietăți, așa cum o demonstrează rezultatele studiilor clinice la pacienții cu diabet și sindrom metabolic. NAFLD poate fi, de asemenea, asociată cu inflamație, stres oxidativ excesiv și semnalizare celulară anormală. Două studii clinice separate au investigat efectul aportului oral de apă cu hidrogen la o doză de 1 L/zi. Unul a inclus 12 subiecți și a constatat că, după o lună, terapia cu hidrogen a redus semnificativ acumularea de grăsime hepatică în comparație cu un grup placebo, fără diferențe semnificative în greutatea corporală și compoziție [78]. Al doilea studiu a inclus 30 de subiecți și a durat 2 luni, constatând scăderi nesemnificative ale nivelurilor markerilor bolii NAFLD, precum și ale greutății și ale indicelui de masă corporală. În mod interesant, s-au găsit și tendințe nesemnificative către creșteri ale markerilor stresului oxidativ (8-hidroxi-2’-deoxiguanozină și malondialdehidă), ceea ce a fost explicat prin efectele hormetice ale H2 care apar înainte de îmbunătățiri clinice semnificative pe termen lung [79] . ]. Un alt studiu a testat inhalarea timp de 13 săptămâni a unui amestec de gaz H2:O2 (2:1) la o rată de 3 L/min timp de 1 oră/zi la 43 de pacienți cu NAFLD cu cazuri moderat-severe. Au fost găsite îmbunătățiri ale lipidelor serice și ale enzimelor hepatice și conținut îmbunătățit semnificativ de grăsime hepatică. Studii suplimentare pe modele de șoarece au arătat că acest efect al H2 este probabil cauzat de promovarea autofagiei hepatice [80].


Unele condiții specifice au fost studiate pentru efectul hidrogenului prin alte forme de administrare, cum ar fi soluțiile de dializă și prin ochi. Un studiu a demonstrat efecte semnificative ale utilizării soluțiilor de H2 în timpul operației de cataractă (facoemulsificare) pentru restabilirea vederii. Procedura folosește ultrasunete, care produc radicali liberi care pot fi potențial neutralizați cu soluții îmbogățite cu H2. Treizeci și doi de pacienți cu cataractă la ambii ochi au fost tratați cu metoda convențională într-un ochi și folosind soluție îmbogățită cu H2 în celălalt ochi. Ratele de scădere a densității celulelor endoteliale, obiectivul principal, au fost semnificativ mai mici în grupul H2 la toate momentele măsurate [81].

 

Pacienții hemodializați care suferă de inflamație cronică au prognostic prost, iar abordările terapeutice sunt limitate. Prin urmare, proprietățile antiinflamatorii ale H2 pot fi utilizate în soluția de dializă pentru acești pacienți. Două studii efectuate de același grup de cercetare, publicate în 2010 și 2018, au investigat efectele dializatului îmbogățit cu H2, cu H2 din electroliza apei, în tratamentul bolnavilor de hemodializă. În studiul din 2010, 21 de pacienți au fost trecuți la soluție de dializă îmbogățită cu H2 timp de 6 luni, rezultând o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice în comparație cu înainte de perioada de testare. S-a constatat, de asemenea, o reducere semnificativă a markerilor plasmatici ai inflamației [82]. Studiul din 2018 a fost pe termen mai lung și a inclus un grup de testare mai mare de 161 și 148 de pacienți care au primit soluții de dializă îmbogățite cu H2 și, respectiv, convenționale, pe o perioadă de observație de 3,3 ani. În ambele studii, H2 a provocat modificări minime ale parametrilor de dializă, dar rezultatele pozitive, inclusiv un control îmbunătățit al tensiunii arteriale și răspunsuri inflamatorii reduse, pot îmbunătăți prognosticul la pacienții cu hemodializă cronică.

 

Echipa H2MEDICAL se străduiește cu adevărat să educe publicul bulgar, precum și să contribuie la o mai bună calitate a vieții pentru toată lumea din țara noastră. Dispozitivele noastre se disting prin efect terapeutic maxim și cea mai înaltă clasă de siguranță. /vezi electrocasnice/

 

 

 

Aflați care sunt bolile tolerante la hidrogen din meniul MEDICINA HIDROGENului./link/

 

 

 

 

 

Aportul de APĂ HIDROGEN la pacienții cu COVID-19. Ce spune președintele Institutului pentru Hidrogen Molecular?

Hidrogenul molecular (gaz H2) și apa îmbogățită cu acesta au efecte antioxidante și antiinflamatorii (1), făcându-le potențial utile pentru tratarea COVID-19. Mai multe studii clinice din China investighează terapia H2 la pacienții cu COVID-19

citeşte mai mult

10 beneficii pentru sănătate ale consumului de apă cu hidrogen.

În ultimii ani, au fost efectuate peste 800 de studii clinice pe pacienți din diverse spitale și universități din întreaga lume. Efectul terapeutic al H2 a fost demonstrat în peste 170 de tipuri de boli și efectul său de vindecare asupra fiecărui organ al corpului uman. În acest articol vom rezuma: Ce face apa cu hidrogen pentru sănătate?

citeşte mai mult

Apa cu hidrogen este un remediu puternic pentru REFLUX ACID, GASTRIT și oxidarea excesivă a organismului.

În rezumat: tratamentul cu apă hidrogen + medicație, timp de 3 luni, a dat un control semnificativ mai bun al simptomelor decât tratamentul cu medicamente în monoterapie. În cele din urmă, în studiul nostru, 75% dintre pacienții chestionați au raportat un nivel îmbunătățit de satisfacție. Luate împreună, rezultatele au arătat că a existat o creștere semnificativă a calității vieții la 3 luni după aportul adăugat de apă cu hidrogen în comparație cu valoarea inițială.

citeşte mai mult

Aportul de APA HIDROGEN pentru boli cardiovasculare. Efect și siguranță.

Rezultatele cercetării profesorului japonez Hatana Gyazuki de la Universitatea arată că 1,5 litri de apă hidrogen cu o concentrație de H2 1500 ppb are același efect antioxidant ca 1407 mere / 104 morcovi / 2061 banane / 123 spanac sau 10 dovleci. Comparația se face pe baza puterii antioxidante a conținutului de beta caroten din aceste fructe și legume.

citeşte mai mult

SUPRAGREUTATE: Un studiu medical arată efectul APEI HIDROGEN la persoanele cu sindrom metabolic.

„Grupul care a consumat apă foarte saturată în H2 a redus semnificativ nivelul de colesterol și glucoză din sânge, a atenuat hemoglobina serică A1c și a îmbunătățit biomarkerii inflamației...”

citeşte mai mult

CERCETARE: Hidrogenul - combustibilul medicinei alternative.

„Un mic studiu clinic controlat randomizat pe 50 de pacienți cu infarct cerebral a comparat inhalarea de hidrogen cu medicamentul medical aprobat edaravona. Conform rezultatelor RMN și NIHSS pentru determinarea clinică a severității accidentului vascular cerebral, aceste rezultate arată că terapia cu hidrogen a fost mai eficientă decât medicamentul medical aprobat. .''

citeşte mai mult

Ce este APA HIDROGEN și ce face ca aparatele pentru aceasta să fie diferite ca preț și calitate?

„Изследванията показват, че малкият размер му позволява да проникне навсякъде, дори в клетъчното ядро и митохондриите. Н2 потушава възпаленията и възстановява увреденото ДНК и РНК, регулира всички биохимични процеси в клетката и довежда организма до състояние на хомеостаза. “

citeşte mai mult