ВОДОРОДНА ВОДА | Номинираният за НОБЕЛОВА НАГРАДА Д-р Гарт Никълсън за безопасността и ползите за здравето от водорода.

ВОДОРОДНА ВОДА | Номинираният за НОБЕЛОВА НАГРАДА Д-р Гарт Никълсън за безопасността и ползите за здравето от водорода.
29 юли 2020

Вижте какво казват Номинираният за НОБЕЛОВА НАГРАДА Д-р Гарт Никълсън и негови колеги за безопасността и ползите за здравето от водорода. Д-р Никълсън е Президент и Председател на Института за Молекулярна Медицина в Калифорния, САЩ. В статията ще откриете впечатляващото му интервю, както и официалните медицински доклади от където е взаимствана информацията.  

 

Професионални спортисти и активно спортуващи хора

Когато става въпрос за тренировка и фитнес, всички сме различни, но пък искаме едно и също. РЕЗУЛТАТИ! Това е така независимо дали сте на 20 или 80 години, правите джогинг, спортувате за здраве или сте професионален състезател. Независимо дали тренирате с тежести или се наслаждавате на крос-фит, йога или аеробика. Въпреки различните ни подходи, всички искаме лесен, безопасен и естествен начин да получим повече удоволствие и полза от времето и усилията, които инвестираме в тренировка и фитнес. Ами ако има удобен и естествен начин да имате повече енергия, като същевременно намалите умората, натрупването на млечна киселина и оксидативен стрес? Начин да се възстановите по-бързо, да повишите представянето си и така да се насладите повече на тренировката? 

 

Съществува нарастващ брой клинични изследвания, които показват, че молекулярният водород - или Н2 - предлага огромни ползи за организма. Най-лесният и удобен начин да получим H2 е чрез пиене на водородна вода. Н2 привлече вниманието на учените през 2007 г., когато престижното издание Nature Medicine го описва в изследване, като изключително мощен антиоксидант със селективна способност. Оттогава са публикувани над 1000 официални документа, показващи, че водородът има терапевтичен ефект при над 170 модела на заболяване и практически действа оздравително на всеки орган в тялото. Нарастващата колекция от тези проучвания показва, че H2 има значителни ползи за атлетичното представяне и по време на рутинни упражнения и тренировка. 

 

Какво прави тренировката и физическите упражненията трудни?  

Независимо дали ходите на фитнес или тренирате за Олимпиадата, отговорът е един и същ. Логично е всяка активност или тренировка извън състоянието на покой незабавно да увеличи нуждите на организма от енергия и кислород. Всяка дейност, която е по-интензивна от това, с което тялото ви е свикнало, причинява каскада от ефекти. 

 

Повишеният прием на кислород произвежда повече увреждащи клетките кислородни (свободни) радикали, които причиняват оксидативен стрес. Той атакува и уврежда вашите клетки, което води до загуба на клетъчна жизнеспособност и клетъчна смърт, причинявайки увреждане на мускулите, слабост, умора и възпаление. 

 

Ако вашата тренировка е интензивна, ще използвате наличния ATФ за енергия и тялото ви ще започне да гори гликоген. Когато това се случи, ще започне натрупването на млечна киселина, което води до умора и болки в мускулите. Всичко това води до понижена издръжливост, намалена ефективност и по-слаби резултати.  

 

ВОДОРОДНАТА ВОДА увеличава енергията 

АТФ и Н2 водата 

АТФ (аденозин трифосфат) е енергийния източник за всички дейности на вашето тяло. Храната, която ядем и кислородът, който дишаме, създават АТФ в митохондриите, захранвайки всяка от нашите клетки и нашата активност. Н2 водата стимулира митохондриите и засилва производството на АТФ. В същото време, свободните радикали се произвеждат всяка минута от кислорода, който дишаме. Това е в резултат на аеробния метаболизъм. Свободните радикали - особено кислородните - увреждат вашите митохондрии. Когато увредените митохондрии не могат да произведат необходимите нива на АТФ, тялото се обръща към метаболизиране на съхранявания гликоген. Запасите от гликоген се намират най-вече в черния дроб. Н2 неутрализира свободните радикали и защитава митохондриите и клетките. Така организма получава повече енергия. 

 

 

Водородната вода увеличава издръжливостта 

Скорошно проучване /5/ показва, че пиенето на вода обогатена с водород при група спортисти увеличава времето до изтощение и общата ефективност в сравнение с плацебо група, на която е дадена обикновенна вода. Проучването отбелязва, че няма странични ефекти или противопоказания. 

 

Водородната вода намалява натрупването на млечна киселина 

Всеки път, когато тялото ви започне да изгаря складиран гликоген, започвате да произвеждате млечна киселина. Повишеното натрупване на млечна киселина от своя страна води до по-голяма умора, мускулна болезненост и по-бавно възстановяване. Индуцираната от упражнения метаболитна ацидоза е често срещана сред някои активно спортуващи хора и професионални спортисти. Ацидозата се забелязва единствено по по-слабите резултати и постижения. 

 

Н2 водата намалява болките в мускулите и отделянето намлечна киселина при натоварване. 

Едно неотдавнашно проучване установи, че водородната вода повлиява положително на атлетичните показатели при елитни спортисти. Както мускулната умора, така и лактатът (нивата на млечна киселина в кръвта) са намалени в контролната група на професионални спортисти, пиещи водородна вода, преди да се подложат на интензивно натоварване. Данните са описани в официални протоколи за наблюдение./6/ 

 

Подобно проучване установи, че Н2 водата съдейства за по-бързото възстановяване от натоварване и намаляване натрупването на млечна киселина при максимално натоварване по време на тренировка. Въпреки че точният механизъм не е идентифициран, проучването стига до заключението, че водата, богата на водород, намалява физическото изтощение по време на максимално натоварване./7/ 

 

Цитат от един от множеството изследователски трудове по тази тема посочва: "Адекватната хидратация с водородна вода преди тренировка намалява нивата на лактат в кръвта и подобрява индуцирания от упражнения спад на мускулната функция."~ Kosuke Aoki, et al Medical Research Research, 2012.

 

Водородната вода предпазва от оксидативен стрес 

Всяко увеличение на физическата активност води до повишено ниво на оксидативен стрес. Необичайно или интензивно физическо натоварване за кратък период от време причинява по-високи нива на оксидативен стрес и натрупване на млечна киселина (предизвикана от упражнения метаболитна ацидоза). Това причинява симптоми на претоварване, като повишена умора, остатъчна мускулна болезненост, микро разкъсване на мускулните влакна и възпаление. Оксидативният стрес под каквато и да е форма и независимо от какво причинен, е много вреден за организма. 

 

Учените установиха, че H2 лесно неутрализира свободните радикали, по-специално най-опасният за здравето хидроксил радикал (* OH–) и оксид радикалния йон (0 +). /8-10/ Особено важен е факта, че H2 селективно се насочва към хидроксилните радикали. Други свободни радикали (например радикал на азотен оксид) всъщност са важни за клетъчната физиология и хомеостазата./8,9/ За разлика от други неселективни антиоксиданти, H2 оставя тези полезни за здравето свободни радикали непроменени, което го прави най-мощният и ефективен антиоксидант. 

 

Н2 скъсява времето за възстановяване и заздравяване 

Възстановяването от спорт или тренировки е многостранно и включва много повече процеси от обикновенно възстановяване на мускулите. Възстановяването (както го наричат ​​спортистите) включва химично и хормонално балансиране, възстановяване на нервната система, психическото състояние и други. Понякога напрягаме мускулна или съединителна тъкан. Ето защо правилното възстановяване изисква адресиране на много неща. 

 

Проучванията са установили, че водородната вода е полезна при лечението на наранявания и състояния причинени от оксидативен стрес и възпаление, както и при лечението на спортни наранявания на меките тъкани./10/ Показано е, че H2 помага да се поддържа хомеостаза на ензими, включително глутатион, супероксид дисмутаза, каталаза и други./4/. H2 също демонстрира способност за клетъчната сигнализация, което е много полезно за мозъка и неврологичната функция. 

 

Водородна вода подобрява хидратацията 

Крайният продукт от неутрализирането и свързването на молекулярния водород (Н2) с хидроксилните и кислородни радикали  е единствено и само чиста вода (Н2О). Това дава основание на изследователите да заключат, че Н2 подобрява клетъчната хидратация, което е един от фактите обясняващи защо не са установени странични негативни ефекти от консумацията на водородна вода. Н2 е безопасен и 100% естествен елемент в природата и вътре в самите нас. Изследвания на прочути от векове лековити извори по света установяват, че те са с високо съдържание на разтворен във водата молекулярен водород (Н2). 

 

Вече са направени стотици изследвания на пациенти в различни болници по света. Установен е терапевтичен ефект на водорода при социално значими заболявания, като Диабет, Рак, Алцхаймер, Паркинсон, Ревматоиден артрит и мн. други. Екипът на Н2МЕДИКАЛ истински се стреми да образова българската общественост, както и да допринесе за по-доброто качество на живот на всеки у нас. Нашите уреди притежават медицинска сертификация и се отличават с максимален терапевтичен ефект, както и най-висок клас на безопасност. /вижте уредите/

 

 Използвани източници /цифрите в статията показват от къде са взаимствани данните/: 

1. Djordjevic D, Cubrilo D, Macura M, Barudzic N, Djuric D, Jakovljevic V. The influence of training status on oxidative stress in young male handball players. Mol Cell Biochem. 2011;351(1–2):251–259.
2. Tanskanen M, Atalay M, Uusitalo A. Altered oxidative stress in overtrained athletes. J Sports Sci.2010;28(3):309–317. doi: 10.1080/02640410903473844.
3. Jackson MJ. Muscle damage during exercise: possible role of free radicals and protective effect of vitamin E. Proc Nutr Soc. 1987;46(1):77–80. doi: 10.1079/PNS19870010.
4. T. Lebarron The Actions of Molecular Hydrogen in the Body, MHI, March 4, 2013.
5. Sergej M. OSTOJIC, Darinka KOROVLJEV, et al, 28-Days Hydrogen-Rich Water Supplementation Affects Exercise Capacity, Applied Bioenergetics Lab, Faculty of Sport and PE, University of Novi Sad, Serbia
6. Pilot study: Effects of drinking hydrogen-rich water on muscle fatigue caused by acute exercise in elite athletes. Med Gas Res. 2012 Jul 12;2:12. doi: 10.1186/2045-9912-2-12.
7. Ostojic SM, Stojanovic MD. Hydrogen-rich water affected blood alkalinity in physically active men. Res Sports Med 2014; 22: 49–60.
8. Ohsawa I, Ishikawa M, Takahashi K, Watanabe M, Nishimaki K, Yamagata K, Katsura K, Katayama Y, Asoh S, Ohta S. Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant by selectively reducing cytotoxic oxygen radicals. Nat Med. 2007;13(6):688– 694. doi: 10.1038/nm1577.
9. Kosuke Aoki, Atsunori Nakao, Takako Adachi, Yasushi Matsui, and Shumpei Miyakawa Hong Y, Chen S, Zhang JM. Hydrogen as a selective antioxidant: a review of clinical and experimental studies. J Int Med Res 2010; 38: 1893–1903.
10. Hong Y, Chen S, Zhang JM. Hydrogen as a selective antioxidant: a review of clinical and experimental studies. J Int Med Res 2010; 38: 1893–1903.
11. Ostojic SM, Stojanovic MD, Hoffman JR. Effectiveness of molecular hydrogen in the management of musculotendinous injuries. Med Sci Sport Exerc 2014; 46: S156–S157.
12. Huang CS, Kawamura T, Toyoda Y, Nakao A. Recent advances in hydrogen research as a therapeutic medical gas. Free Radical Res 2010;44(9):971–982.
13. Ohta S, Nakao A, Ohno K. The 2011 Medical Molecular Hydrogen Symposium: An inaugural symposium of the journal Medical Gas Research. Med Gas Res 2011;1(1):10.
14. Kenji Dohi, Brian C. Kraemer, Michelle A. Erickson, Pamela J. McMillan, Andrej Kovac, Zuzana Flachbartova, Kim M. Hansen, Gul N. Shah, Nader Sheibani, Therese Salameh, and William A. Banks. Molecular Hydrogen in Drinking Water Protects against Neurodegenerative Changes Induced by Traumatic Brain Injury, Injury PLoS One. 2014 Sep 24;9(9):e108034.

Прием на ВОДОРОДНА ВОДА при пациенти с COVID-19. Какво казва Президента на Института за Молекулярен Водород?

Молекулярния водород (газ H2) и водата обогатена с него имат антиоксидантно и противовъзпалително действие (1), което ги прави потенциално полезни за лечение на COVID-19. Няколко клинични проучвания в Китай изследват Н2 терапията при пациенти с COVID-19

прочети още

10 ползи за здравето от приема на ВОДОРОДНА ВОДА.

През последните години са направени повече от 800 клинични изследвания върху пациенти в различни болници и университети по света. Показан е терапевтичен ефект на Н2 при над 170 вида заболявания и оздравителното му действие върху всеки орган от човешкото тяло. В тази статия ще обобщим: Какво прави за здравето водородната вода?

прочети още

Водородната вода е мощно лекарство при КИСЕЛИНЕН РЕФЛУКС, ГАСТРИТ и прекомерно окисляване на организма.

В обобщение: лечението с водородна вода + медикаменти, в продължение на 3 месеца, дава значително по-добър контрол на симптомите, отколкото лечението само с медикаменти. И накрая, в нашето проучване 75% от изследваните пациенти в анкета съобщават за по-добро ниво на удовлетвореност. Взети заедно, резултатите показват, че има значително повишаване на качеството на живот за 3 месеца след добавения прием на водородна вода в сравнение с изходното ниво.

прочети още

Прием на ВОДОРОДНА ВОДА при сърдечно-съдови заболявания. Ефект и безопасност.

Резултати от изследване на японския професор Хатана Гязуки от Университета показват, че 1,5 литра водородна вода с канцентрация на Н2 1500 ppb има същия антиоксидантен ефект, както 1407 ябълки / 104 моркова / 2061 банана / 123 спанака или 10 тикви. Сравнението е направено на база антиоксидантната сила на съдържанието на бета каротин в тези плодове и зеленчуци.

прочети още

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО: Медицинско изследване показва ефекта на ВОДОРОДНАТА ВОДА при хора с метаболитен синдром.

„Групата пиеща високо наситена с Н2 вода значително намалява нивата на холестерол и глюкоза в кръвта, атенюиран серумен хемоглобин А1с, и подобрява биомаркерите на възпаление...“

прочети още

ИЗСЛЕДВАНЕ: Водородът - гориво на алтернативната медицина.

„Малко рандомизирано контролирано клинично проучване на 50 пациенти с мозъчен инфаркт сравнява вдишването на водород с одобреното медицинско лекарство едаравон. Според резултатите от ЯМР и NIHSS за клинично определяне на тежестта на инсулта, тези резултати показват, че терапията с водород е била по-ефективна от одобреното медицинско лекарство.“

прочети още

Какво е ВОДОРОДНА ВОДА и кое прави апаратите за нея различни по цена и по качество?

„Изследванията показват, че малкият размер му позволява да проникне навсякъде, дори в клетъчното ядро и митохондриите. Н2 потушава възпаленията и възстановява увреденото ДНК и РНК, регулира всички биохимични процеси в клетката и довежда организма до състояние на хомеостаза. “

прочети още